"Здравето не е всичко, но без здраве всичко е нищо" Артур Шопенхауер

Колпоскопия

Колпоскопията е рутинно гинекологично изследване, което представлява щателен оглед със специален апарат (колпоскоп), чрез който тъканите се виждат многократно увеличени и по този начин могат да се установяват изменения по шийката на матката, недоловими с просто око. Един от тестовете за диагностика по време на колпоскопия е чрез намазване с разтвор, за да са по-видими необичайните области. В случай, че се забележат промени, се прави биопсия (взима се малко парченце тъкан от мястото).
Колпоскопията е бърз, безболезн и неизискващ анестезия метод, приложим в амбулаторни условия.

Какво може се диагностицира чрез колпоскопията?
• Рак на маточната шийка;
• Генитални брадавици;
• Възпаление на маточната шийка;
• Предракови промени в тъканите на маточната шийка;
• Предракови промени в тъканите на влагалището;
• Предракови промени във вулвата;
• Рак на влагалището;
• Рак на вулвата.
Кога се препоръчва колпоскопия?
Изследването се извършва при патологичен резултат от цитонамазка и установено носителство на HPV. Колпоскопията се препоръчва при съмнение за предракови състояния (преканцерози) и ракови изменения по шийката на матката, влагалището и вулвата. Колпоскопия се прави и преди манипулации върху шийката на матката (биопсия, диатермокоагулация, LEEP ексцизия, конизация и др.), както и след тях за проследяване резултатите от лечението. Едно от най-важните приложения на този вид скрининг е профилактичният гинекологичен преглед. Колпоскопията има допълващ характер.

Каква е подготовката за колпоскопия?
Желателно е поне 1 ден преди колпоскопското изследване да не използвате вагинални тампони, да не правите вагинални душове и да нямате полови контакти. Не трябва да се прилагат вагинални кремове или гелове. Колпоскопията се прави в период извън менструалното кървене.

Как се извършва колпоскопията?
Процедурата се извършва в гинекологичен кабинет, жената е в гинекологично положение, като при рутинен преглед. Гинекологът поставя спекулум във влагалището за по-добра видимост на маточната шийка и цервикалния канал. Лекарят оглежда с колпоскопа шийката на матката, използвайки различи разтвори (проба с оцетна киселина и проба с луголов разтвор), които позволяват по-добро разграничаване на изменените участъци. По време на прегледа може да се наложи взимане на цервикален секрет за HPV носителство, цитонамазка, а при наличие на атипични участъци, да се вземе малка тъканна проба от изменения участък (биопсия), за да се прецени хистологично степента на промени и да се назначи лечение.

Какво се усеща по време на колпоскопията?
Процедурата не е болезнена, въпреки това е възможно жената да усети лек дискомфорт или да има леко кървене. Това не е в следствие на колпоскопията (колпоскопът остава извън тялото на жената), а се дължи на допълнителни манипулации, извършени заедно с колпоскопията.

Какви са възможните резултати от колпоскопията?
Чрез колпоскопското изследване цервикалните находки се разпределят в две групи:
– Типични цервикални находки, които не се нуждаят от хистологично уточняване;
– Суспектни цервикални находки — изменения, задължително налагащи хистологично уточняване.

Какво да очаквате след процедурата?

В случай, че по време на колпоскопия се наложи извършване на биопсия, е възможно след манипулацията да се почувства дискомфорт, болка в таза или да има кървене. Това състояние отшумява в рамките на няколко дни. Ако продължи по-дълго време, незабавно се свържете с Вашия акушер-гинеколог за съвет как да постъпите.

Социални мрежи