"Здравето не е всичко, но без здраве всичко е нищо" Артур Шопенхауер

HPV

Какво е HPV / HPV ваксини

Human papilloma virus – човешки папилома вирус. Човешкият папилома вирус е ДНК-вирус от семейство Papovaviridiae. Различават се нискорискови и високорискови щамове на вируса. Съществуват 140 вида различни вируса. За да се зарази човек, задължително трябва да има контакт с вируса. Вирусът може да засегне човека само когато има нараняване на кожата или кожни микропукнатини, които не се виждат с просто око. Ако ги няма тези условия, дори и да има контакт с вируса, той не може да премине през тъканите. При 9 от 10 засегнати човека, благодарение на имунния отговор вирусът се отхвърля.

Отслабеният имунитет и някои хронични заболявания, улесняват заразяването с вируса. Статистически от 10 контактни човека, само при един, вирусът се запазва в латентно състояние в базалната мембрана. 

Кога се проявяват симптоми след заразяване с HPV?

 Латентния период на HPV в базалната мембрана, може да бъде от 3 месеца до 20 години. При отслабване на имунитета, се появяват симптоми в зависимост от зоната която е засегнал.

HPV 6 и 11 са от нискорисковите щамове на вируса. Те могат да засегнат кожата на различни части от тялото.

Според зоната на засягане се наблюдават различни видове брадавици:

При срив на имунитета, вирусът излиза на повърхността на кожата и предизвиква карфиолоподобни папиломи. Те могат да бъдат с различна форма и размери, обикновено са розови на цвят, единични или множествени, а понякога толкова малки, че не се забелязват с просто око.

При жените най-често засягат областта на маточната шийка, вагината, вулвата и перианално.

Множествените брадавици не са признак за тежка инфекция.

Появилите се брадавици, могат да бъдат отстранени чрез – лазер, термо или химично изгаряне, криотерапия или кремове.  Брадавиците предизвикани от HPV 6 и 11, не водят до карцином, тъй като не съдържат протеини Е6 и Е7, отговарящи за карциногенезата.

В голям процент от случаите инфекцията с човешки папилома вирус протича безсимптомно. При развитие на генитални брадавици е възможна поява на парене, сърбеж, повишена чувствителност в областта, вагинално течение. При по-големи формации, разположени във или на входа на влагалището, може да възникне кървене след полов акт.

Наличието на генитални брадавици при бременни може да създаде затруднения по време на раждане. Големи формации във влагалището е възможно да затруднят преминаването на плода. В някои случаи могат да възникнат кръвоизливи. При преминаване през влагалището на майката, плодът може да се зарази с HPV, което да причини образуване на брадавици в и около устата на новороденото.

Поставянето на диагнозата става на базата на клинична картина и външни прояви на заболяването. Откриването на генитални брадавици при външния оглед, при тазово изследване обикновено ориентира гинеколога за състоянието на пациентката. По време на гинекологичното изследване се взема материал за цитонамазка и ДНК-анализ.

Обикновеното цитологичното изследване (цитонамазка) дава информация за хистологичното устройство на клетките в женския генитален тракт, за наличие на преканцерозни или канцерозни състояния. За диагностика на HPV се използва PCR-метод. 

За лечението на генитални брадавици съществуват различни методи. Въпреки голямото разнообразие от терапии, инфекцията с HPV често рецидивира и пълното излекуване е доста трудно. Като локална терапия с цел некротизиране и отстраняване на гениталните брадавици може да се прилагат следните медикаменти:

  1. Подоксифилин– под формата на разтвор, крем или гел. Прилага се два пъти на ден, три поредни дни в седмицата. Максималният период на лечение е 4 седмици.
  1. Имиквимод– имуномодулиращ продукт, който се свързва с Toll-like рецептори и стимулира производството на цитокини, които стимулират отстраняването на гениталните брадавици. Прилага се три пъти седмично за период до 16 седмици.
  1. Синекатехин– препарат за локално приложение. Състои се от екстракт от зелен чай, съдържащ синекатехини, които имат противовирусни и противотуморни свойства.
  1. Трихлороцетна киселина (TCA)– поради ниската системна абсорбция на киселината може да се прилага и при бременни.

Лекарствените средства за локално лечение може да предизвикат парене, сърбеж, болка, ерозии, увреждане и на здравите околни тъкани.

Други методи за терапия на генитални брадавици са:

За превенция от заразяване с HPV се препоръчва ваксинация. Ваксинират се пациентки на възраст между 9 и 45 години, както и мъже до 26 години.

Пациентките с носителство на HPV 6 и 11 имат еднакъв риск за развитие за рак на маточната шийка, както останалите пациентки от популацията.

Защо HPV води до рак на маточната шийка?

Навлизайки в организма, човешкият папилома вирус атакува епителните клетки в лигавичния и подлигавичния слой на урогенителната система. След като премине в клетките на кожата, вирусът ги променя морфологично и превръща кератиноцитите в койлоцити. Инкубационният период варира от 3 седмици до 9 месеца, като обикновено симптомите се изявяват около 2-3 месеца след контакт с вирусоносител.

Високорисковите щамове на HPV (най-чести 16 и 18) съдържат протеини Е6 и Е7, които имат карциногенезна способност. Високорисковите щамове предилекционно засягат метапластичните клетки, каквито има в трансформационната зона на маточната шийка. Метапластичните клетки са преходът на младите (незрели) клетки в зрели.

Започването на полов живот в ранна възраст увеличава риска от развитие на рак на маточната шийка, тъй като е по-голям риска от заразяване с HPV.

Какво представлява HPV ваксината?

Ваксината е силно ефективна поради своята висока имуногенност, като създава силен и траен имунитет, продължаващ обикновено повече от десет години.

Ваксината е специално разработена срещу определени щамове на HPV (човешки папилома вирус), които се считат за най-рискови от предизвикване на рак на шийката на матката.

В България има два вида ваксини за HPV. Gardasil – четиривалентна ваксина (за 6;11;16;18 щам на HPV). Cervarix (за 16;18 щам на HPV). От 2023 год. в България се предлага и 9 валентна ваксина на Gardasil (обхваща щамове 6;11;16;18;31;33;45;52 и 58).

Кога се прави HPV ваксината?

Ако ваксината се приложи преди започване на полов контакт (преди контакт с HPV), ефикасността и е 100%. Приложението и е в интервала 9-26 годишна възраст, в 3 дози.

Ако имате позитивен тест за HPV, може ли да си направите ваксина?

Ако от цитологичното ви изследване сте позитивна за HPV 16 и/или18, може да си направите ваксина. Това ще доведе до 8 кратно повишаване на имунитета ви срещу тези щамове, но няма да има лечебен ефект.

До колко годишна възраст може да се приложи ваксина срещу HPV?

След започване на полов живот, ефикасността на ваксината не е 100%. Но ваксината увеличава 8 кратно имунитета и може да се приложи при всяка жена между 9-55 годишна възраст. Независимо, че сте ваксинирани, трябва да продължите да правите цитологично изследване на маточната шийка.

Какви са нежеланите реакции на ваксината?

Прилага се подкожно с тънка игла (обикновено на мишницата). В период от 1-5 дни може да се наблюдава субфебрилитет, отпадналост и болки в областта на приложение.

Каква е връзката между ваксината за HPV и рака на маточната шийка?

Ракът на маточната шийка е една от най-честите неоплазми засягаща жените. В 90% от случаите се асоциира с инфекция от HPV. Приложението на ваксината преди започване на половия живот има 100% ефективност срещу рак на маточната шийка. Поради способността да повиши имунитета, е препоръчително да се приложи и при жени между 26-55 години, независимо, че са започнали полов живот.

Социални мрежи