"Здравето не е всичко, но без здраве всичко е нищо" Артур Шопенхауер

Ваксини за HPV

Ваксини за HPV

Какво представлява HPV ваксината?

Ваксината е силно ефективна поради своята висока имуногенност, като създава силен и траен имунитет, продължаващ обикновено повече от десет години.

Ваксината е специално разработена срещу определени щамове на HPV (човешки папилома вирус), които се считат за най-рискови от предизвикване на рак на шийката на матката.

В България има два вида ваксини за HPV. Gardasil – четиривалентна ваксина (за 6;11;16;18 щам на HPV). Cervarix (за 16;18 щам на HPV). От 2023 год. в България се предлага и 9 валентна ваксина на Gardasil (обхваща щамове 6;11;18;31;33;45;52 и 58).

Кога се прави HPV ваксината?

Ако ваксината се приложи преди започване на полов контакт (преди контакт с HPV), ефикасността и е 100%.

Приложението и е в интервала 9-26 годишна възраст, в 3 дози.

Ако имате позитивен тест за HPV, може ли да си направите ваксина?

Ако от цитологичното ви изследване сте позитивна за HPV 16 и/или18, може да си направите ваксина. Това ще доведе до 8 кратно повишаване на имунитета ви срещу тези щамове, но няма да има лечебен ефект.

До колко годишна възраст може да се приложи ваксина срещу HPV?

След започване на полов живот, ефикасността на ваксината не е 100%. Но ваксината увеличава 8 кратно имунитета и може да се приложи при всяка жена между 9-55 годишна възраст. Независимо, че сте ваксинирани, трябва да продължите да правите цитологично изследване на маточната шийка.

Какви са нежеланите реакции на ваксината?

Прилага се подкожно с тънка игла (обикновено на мишницата). В период от 1-5 дни може да се наблюдава субфебрилитет, отпадналост и болки в областта на приложение.

Каква е връзката между ваксината за HPV и рака на маточната шийка?

Ракът на маточната шийка е една от най-честите неоплазми засягаща жените. В 90% от случаите се асоциира с инфекция от HPV. Приложението на ваксината преди започване на половия живот има 100% ефективност срещу рак на маточната шийка. Поради способността да повиши имунитета, е препоръчително да се приложи и при жени между 26-55 години, независимо, че са започнали полов живот.

Социални мрежи