"Здравето не е всичко, но без здраве всичко е нищо" Артур Шопенхауер

Лабиопластика

Какво представлява лабиопластиката?

Термина лабиопластика включва операции както на големите, така и на малките срамни устни. Сред хората смисълът на този термин е свързан с операции засягащи основно малките срамни устни. В естетичната гинекология, операциите на малките срамни устни са най-честата естетична процедура.

Хирургия на малките срамни устни (лабиопластика)

 

Какво представлява увисването на малките срамни устни?

С годините малките срамни устни могат за загубят своята еластичност (с напредване на възрастта, хормонални причини, бременност и раждане), което води до тяхното увисване или хиперпигментация (потъмняване). При някои жени, малките срамни устни по рождение са по-увиснали или понякога асиметрични. Такава асиметрия може да се получи след вагинално раждане (при епизиотомия) или при лечение на някои заболявания на външните полови органи (Бартолинова киста, кондиломи и др.)

Защо се получава увисване на малките срамни устни?

Защо се прави операция на малките срамни устни?

Две са основните причини за операция на малките срамни устни:

Увисването или хипертрофията на малките устни могат да предизвикат проблеми при някои жени. Някои пациенти изпитват неудобство от външния вид на срамните устни, което води до нарушен полов живот.

Някои дами изпитват неудобство от факта, че срамните им устни са видими, когато носят клинове и бански. Други пациенти съобщават за повтарящи се инфекции и неприятна миризма. Има пациенти, които изпитват дискомфорт от прекомерното им разтягане по време на полов контакт или поради травмиране от триенето им в бельото.

Какви са причините поради които жените желаят лабиопластика?

Какво представлява лабиопластиката?

Целта на оперативната интервенция е да се постигне симетричен размер на малките срамни устни, при който те да не се виждат между големите срамни устни в изправено положение.

За тази цел се използват 3 различни техники:

Има ли загуба на усещане след лабиопластика?

След лабиопластика може да се наблюдава временна, но обратима промяна в усещането.

Със зарастване на тъканите, промяната в усещането се възстановява.

Може ли да се направи лабиопластика след менопауза?

Лабиопластика може да се направи при жени след менопауза. Промени в размера и цвета на срамните устни се наблюдават с напредване на годините, поради физиологичните хормонални промени.

Може ли да се направи лабиопластика при момичета, които не водят полов живот?

При някои момичета по рождение, срамните устни може да са по-големи, асиметрични или увиснали. При тях може да се направи лабиопластика и тя не нарушава хименалния пръстен (девствената ципа).

Кой може да направи лабиопластика?

Пластиката на срамните устни се прави от специалист акушер-гинеколог, който е преминал обучение по естетична гинекология, както и от пластичните хирурзи.

Нужна ли е анестезия при лабиопластика?

По принцип тази операция се прави с локална анестезия.

Колко време продължава лабиопластиката?

Оперативната интервенция продължава между 60-120 минути.

Социални мрежи