"Здравето не е всичко, но без здраве всичко е нищо" Артур Шопенхауер

Криодеструкция на маточна шийка

Безболезнен, неинвазивен и атравматичен метод за лечение на дисплатични изменения на маточната шийка (ерозия, ектопия, „раничка“).

Криодеструкция на маточна шийка

Криотерапия или замразяване на маточната шийка е метод на лечение, при който се замразяват болестно изменените участъци на маточната шийка.

За целта се използва специален инструмент (проб), който се допира до маточната шийка и с помощта на газ (въглероден диоксид) се постига температура до – 90 във върха на проба.

Ерозията на маточната шийка не е преканцероза и няма връзка с развитието на рак на маточната шийка. Когато протича безсимптомно, не е нужно лечение. При наличие на болка и кървене се налага лечение. За целата могат да се използват различни средства:

  1. Диатермия– метод, при който за обгаряне на хистологично променената зона се използва високочестотен електрически ток.
  2. Криотерапия– използва се студен въглероден диоксид, чрез който променената област от лигавицата се замразява.
  3. Използване на органични киселини– това е друг метод за обгаряне на цилиндричния епител.

Какво представлява криодеструкцията

Криодеструкцията е безболезнена, неинвазивна манипулация. Въглеродния диоксид стигайки под налягане по върха на проба, предизвикване замразяване на тъканта, която е в контакт с инструмента. Порцедурата обикновено продължава 3-4 минути, като се правят 1-2 сесии. Общо продължителността е между 15-20 мин. Веднага след процедурата, пациентката може да се завърне към ежедневната си дейност.

Препоръки след извършена криодеструкция

Препоръчва се избягване на полов контакт, използване на дамски тампони и потапяне на цялото тяло във вода до 4 седмици след криодеструкция. При поява на силно кървене, вагинално течение с неприятна миризма, висока температура, силна болка, трябва да се консултирате с вашия специалист.

Контраиндикации за криотерапия (в кои случаи не трябва да се прилага криотерапия)

Какви предимства има криотерапията

Какво да очаквате по време и след процедурата

Какво ще усетите по време на процедурата

В областта на маточната шийка няма рецептори за болка, поради тази причина, процедурата е безболезнена. Понякога може да се наблюдават свивания (крампи) на матката, като при менструално кървене и могат да предизвикат лек дискомфорт. Обикновено отшумява до 1-2 минути. Препоръчително е да се приеме лек обезболяващ медикамент преди или след процедурата. Понякога може да има усет на студенина във влагалището, което е незначително и отшумява бързо.

Криодеструкция се прави когато жената е в гинекологична позиция, влагалището се разтваря със спекулум и се насочва проба към участъка за третиране на маточната шийка.

 Проследяване след криотерапия

След процедурата има засилено вагинално течение, поради отпадане на третирания участък. За период от 3-4 седмици трябва да няма полов контакт, да не се използват вагинални тампони, да не се влиза във вани, джакузита и да не се използват вагинални душове.

Повторно цитологично изследване трябва да се направи най-рано 3 месеца след процедурата, тъй като в този период клетките на маточната шийка претърпяват заздравяващ процес. При нормален резултат, цитологичното изследване се прави на всеки 6 месеца в следващите 2 години.

Цервикалната ерозия е често срещана сред жените в репродуктивна възраст. Тя не е преканцерозно състояние и не е нужно да се третира при липса на симптоматика.

За да бъде с успешен лечебен резултат, криотерапията трябва да се приложи от компетентен специалист, тъй като е важен избора на проб, продължителността на процедурата и вида на третираните тъкани.

Социални мрежи